петък, 23 ноември 2012 г.

7 съвета за успешни бизнес преговори

2

1. Знай какво искаш
Жизненоважно за преговорите е да знаеш какво искаш да постигнеш чрез тях. Подготовката е ключът и реално има вероятност да отнеме повече време от самите преговори. Трябва предврително да сте абсолютно сигурни, че максимално добре познавате и владеете всички аспекти на преговорния процес и, че разбирате какво следва в резултат на всички възможни варианти на изход от преговорите.
2. Ако не поискаш:
Плахостта не е положително качество при преговорите. Старата максима: “Ако не поискаш няма да ти се даде” действа с пълна сила. Разбира се, че не може да спечелите по всички пунктове, но ако не заявите ясно позицията си няма как да се изпълнят изискванията ви. Най-добрите преговарящи са тези, които могат да заявят потребностите така, че другата страна да ги приеме като разумни и приемливи.
3. Начертайте вашите “червени линии”
Това са позиции, по които не сте склонни на компромис. Според характера на преговорите трябва да се прецени дали е разумно да се разкривате пред опонента още в самото начало. Дали ще ги споделите или не, важно е предварително да сте определили тези неща за себе си.
4. Слушайте
Добрият преговарящ повече слуша отколкото говори. Голяма част от умението да се преговаря добре се състои в това да определите потребностите на другата страна, докъде се простират техните граници, в какво има вероятност да отстъпят. За да разбере тези неща трябва да имате готовност да слушате също толкова активно колкото преговаряте.
5. Не се отклонявайте от темата
Много лесно е да се конфронтирате на лична основа. Уверете се, че се придържате към зададената тема на преговорите и не превръщате проблема в личен. Запазете спокойствие и не приемайте трудните преговори като лично оскърбление.
6. Компенсирайте загубите
Не давайте нищо без да получите нещо в замяна. На всеки етап на преговорите се питайте: “Какво получавам в замяна”. Важно е да не правите отстъпки ако от това не получавате нищо насреща и, разбира се, за да постигнете това трябва да запазите спокойствие независимо от напрежението, на което сте подложени.
7. Научете се, кога трябва да си тръгнете
И на края, важно е да разберете кога е във ваш интерес да прекратите и да напуснете масата на преговорите. Това е една от най-важните преценки на преговарящия, а също и една от най-трудните. Не се подвеждайте и не мислете, че си струва да сключите сделка, само и само, за да има сделка. По-скоро мислете за това, че ще има още много други възможности и не изпадайте в паника, съгласявайки се с нещо, което не ви устройва напълно.

0 коментара:

Публикуване на коментар