понеделник, 8 октомври 2012 г.

Разгадаване на кода израз на лицето 2

2


Израз на веждите

Ако искате да знаете дали някой ви харесва, наблюдавайте веждите му. Когато се запознавате с някого и той ви се усмихне, веждите му автоматически „щръкват", тоест вдигат се бързо, после пак се смъкват на мястото си. Това става само веднъж и винаги е придружено от усмивка. Обикновено очите ни се отварят по-широко, когато гледаме някого с повишено внимание. Ако другият направи същото, бъдете сигурни, че сте на прав път. Този човек се интересува от вас. Ако обаче веждите не се вдигнат, значи не е имало защо.

Свити, вдигнати и едновременно с това смъкнати вежди

Когато някой не ви харесва или е тревожен, той или тя леко се намръщва, едновременно с това вдига вежди и ги сключва. Според Дезмънд Морис това е противоречив израз на лицето, при който мускулите едновременно се опитват да се вдигнат и да свалят веждите. В този израз се съдържат елементи на скръб, болка, гняв и страх, които - комбинирани - съставят тревожното състояние.

Вдигането на веждите става, когато някой е шокиран или не вярва. Смъкването и свиването на веждите, както и появата на вертикални бръчици между тях означава гняв.
Разгадайте устните

Истинското съдържание на онова, което някой казва, се открива не непременно в думите, които изрича, а в начина, по който устните изпълняват лицевия код. Устните, гърлото и страните дават сигнали за душевното състояние на човека.

Искрени усмивки

Усмивката е едно от най-силните неща, с които можем да дарим друг човек. При искрената усмивка ъгълчетата на устните са вдигнати нагоре, устните са разтворени, зъбите се показват, страните са повдигнати, около ъгълчетата на очите се появяват бръчици.

За да се изследва силата на усмивката, отправете към някого сърдечна усмивка и наблюдавайте какво ще се случи. Дори да не се чувствате особено щастлив и да не ви е до усмивки, все пак го направете. Просто нагласете лицето си като за искрена усмивка и ангажирайте паметта си. Спомнете си някой случай в живота си, когато сте били изключително щастлив, и задръжте тази мисъл. Тогава се усмихнете. Ще бъдете изумени каква положителна реакция ще получите.

Усмивките са заразителни. Когато се усмихвате, другият обикновено ще ви последва и каквото и да е напрежение да е имало между вас, то ще изчезне. Ще откриете, че така другите се откриват към вас. Ще се срещате с повече хора, защото ще ви смятат за достъпни.

Усмивка с опъване на устните

Усмивка само с опънати устни е фалшива усмивка. Спомняте ли си, когато сте били дете и не сте искали да се снимате със семейството си? Не ви е било особено хубаво, че се намирате там, затова не си придавате радостен вид и не се усмихвате. Тогава фотографът казва: „Кажете зеле". И вие повтаряте думата. Когато по-късно получавате снимките, виждате, че се усмихвате, но устните ви изглеждат стегнати, а очите ви не гледат весело.

Това, което описвам тук, е фалшива усмивка, само с опъване на устните, усмивка, която извършвате по принуда. Хората може наистина да не ви харесват или не желаят да бъдат във вашата компания, но знаят, че за да се проявят като цивилизовани и общителни, трябва да се усмихнат. И ето какъв е резултатът. Следващия път, когато видите човек с мрачен поглед и с опънати устни, които изричат „зеле", знайте, че усмивката му не е искрена.

Хората, които се усмихват със стиснати устни, не показват истинските си чувства. Всъщност всеки, който прави тази мимика на лицето с думите „не се тревожи" или „голяма работа", ви казва точно обратното. Наистина съществува проблем и би трябвало да се обезпокоите - нещо тревожи тези хора.

Неуместни усмивки

„Защо се усмихваш? - пита Линда. - Току-що ти казах, че татко почина. Какво ти става?" Това казала Линда на най-добрата си приятелка Шеръл, когато й съобщила, че баща й починал. Шеръл не била жестока, нито пък безчувствена, но по този начин изразила голямата си нервност и неудобство от тази тъжна новина. За съжаление тя го направила с усмивка, а не със загрижена физиономия.

Хора, които се усмихват в напрегнати ситуации, в края на краищата предизвикват допълнителна скръб. Те не са непременно садисти, а това е начин, по който изразяват неудобството си в ситуацията. Но това не помага на такива като Линда, които са шокирани и смаяни от реакцията на приятелката си.

Същата реакция се случила с бившия президент Джими Картър, за когото много хора смятат, че е загубил втория си мандат само заради неуместни реакции при общуването. Когато и да се появеше на телевизионния екран и говореше за продължаващата криза с иранските заложници, той се усмихваше нервно, от което на хората им ставаше изключително неудобно. Това намаляваше впечатлението за искреност и снижаваше доверието към него. „Защо този човек се усмихва, когато става такова ужасно нещо?" - мислеха си повечето американци.

Онова, за което не си даваха сметка, бе, че бившият президент изразяваше своята нервност чрез неуместна усмивка. Неговите сериозни и тъжни думи не отговаряха на щастливия му и оптимистичен израз на лицето. Това го правеше да изглежда слаб като президент.

Следващия път, когато видите някой да се усмихва след като чуе за нещастие, разберете, че той практически не се владее. Това е автоматична реакция на нервността и неудобството, които изпитва.

Прозявки

Обикновено нищо друго не ни идва наум, когато някой се прозява, докато говорим, освен че може би му е отегчително или е уморен. Но психолозите сега смятат, че прозявките имат по-дълбоко обяснение. Може би това е механизъм на бягство да не се сблъска човек с трудни, болезнени и пораждащи стрес въпроси.

Когато бива повдигнат въпрос, с който хората не желаят да се занимават, те често подсъзнателно се прозяват, за да избягнат темата.

Имах една клиентка, чийто син беше истинска напаст в училище. Той непрекъснато бягаше от часове и беше на път да се превърне в малолетен престъпник. Когато клиентката ми говореше за сина си и обсъждахме ролята й на майка, тя неизменно започваше да се прозява. Беше много странно да я наблюдава човек. Тя не можеше да се пребори с факта, че е разрешавала много неща на сина си, а освен това много рядко бе около него.

Преглъщане

„Толкова се радвам за теб - каза Джесика и преглътна трудно. - Страхотно е, че ще си имаш бебе! Много е вълнуващо" - каза тя и отново преглътна. Монотонен глас и трудно преглъщане (при което виждате как адамовата ябълка се движи нагоре-надолу), това е очевиден признак какво изпитва някой в дадена ситуация.

Вместо да се зарадва, че приятелката й ще си има бебе, всъщност Джесика доста й завиждала. Била изпаднала в шок, затова се включила автономната й нервна система. Устата й пресъхнала и трябвало да преглъща трудно, за да не се задави от завист. В действителност тя искала да каже „Не мога да те понасям. Ужасно ти завиждам. Ти получаваш всичко от живота, а на всичкото отгоре ще си имаш и бебе. Погледни ме - нямам съпруг, нямам бебе."

Следващия път, когато се запознавате или споделяте с някого нещо чудесно, което ви се е случило, наблюдавайте врата му. Той ще ви подскаже какво наистина изпитва този човек за това, което сте му казали. Трудно преглъщане, съпроводено със стегната усмивка и безжизнен глас са ясно доказателство, че на този човек не му е приятно да ви види, независимо какво ви казва.

Закриване на устата с ръка

Често, когато дете изрича лъжа, покрива устата си с ръка, опитвайки се подсъзнателно да върне лъжата, която току-що е изрекло. В течение на годините това се превръща в съвсем нормална реакция. Прикриването на устата може да бъде знак за лъжа. Също както детето прикрива устата си, този човек казва: „Не биваше да го казвам."

Когато възрастен човек сложи ръка на устата си, докато говори, или докосва устните си, той или тя "вероятно не казва истината. Ако искате да разберете дали на някого му харесва онова, което казвате, забележете дали повдига показалец към устните си. Подсъзнателно и мълчаливо ви казва да млъкнете.

Един мой клиент, който беше много противоречив оратор, забелязал, че докато говорел, много хора от публиката закриват устата си с ръка. Той им казал: „Знам, много от вас смятат, че това, което току-що ви казах, е невероятно и трудно за разбиране, но ако се заслушате внимателно и осъзнаете казаното, ще разберете, че съществуват много основания за нещата, които ви казвам."

Щом направил тази забележка, хората от публиката веднага променили положението на тялото и изражението на лицето си и заели поза да слушат по-внимателно, голяма част от тях вече не прикривали устата си с ръка. Те подсъзнателно не му давали вече знак да млъкне, а се заслушали по-внимателно в думите му. Той разбрал какво става, докато наблюдавал израза на лицата им.

Хапане на устните

Хапенето или гризането на устните често е овладян израз на приетия гняв или неприязън. Общо взето, това е безопасен начин да се изрази враждебност. Когато човек хапе долната си устна, докато клати глава, той дава израз на голям гняв.

Покойната принцеса Даяна имаше навика доста често да хапе устната си, каквито свидетелства намираме на много снимки. Може би го е правела, опитвайки се да потисне враждебните си чувства към натрапващите се фотографи.

Овлажняване на устните

Хората облизват устни по много причини. Това може да показва, че индивидът не казва истината или е израз на нервност. Често се случва, когато хората са нервни, устата им да пресъхне, затова те автоматично овлажняват устните си, за да предизвикат отделяне на слюнка. Устните на хората, които пият или пушат, са много сухи и затова имат навика да ги облизват.

Близането на устните може да бъде и стремеж към флирт. В зависимост от това колко съблазнително се прави може да се прецени дали не е предназначено да предизвика сексуално внимание у другия пол.

Страните говорят

Бузите на човек имат свой собствен език. Движението им може да ви подскаже дали човек е искрено щастлив или саркастичен. Когато някой ви се усмихва искрено, бузите му се повдигат. Обратното, когато някой се усмихва със стиснати устни или усмивката му е фалшива, бузите му са гладки и отпуснати.

Ако поискате да разберете дали някой се държи саркастично или има враждебни или съмнителни чувства към вас, наблюдавайте страните му. Например, когато ъгълчетата на устата са силно изтеглени назад, така че образуват гънки на бузите (подобно на крива усмивка), това означава, че този човек крие вътрешна неприязън. Затова бъдете готов да чуете някоя саркастична забележка или язвителен тон. Потриването на бузата е подсъзнателно действие, което показва, че този човек се съмнява в онова, което казвате.

В края на краищата страните издават дали някой е притеснен или дори се чувства унизен. Те не само че се зачервяват, но може да изглеждат увиснали в зависимост от степента на унижението, което този човек изпитва.

Емоционална брадичка

Антропологът Дезмънд Морис смята, че до голяма степен можем да разгадаем хората, като наблюдаваме движенията на долната част на лицето - на брадичката и на челюстите, - най-вече, за да определим емоционалното им състояние.

1. Гняв

Човек, който е сърдит, е склонен да издава брадичката си напред, което обикновено означава заплашително или враждебно действие. Забелязвате как малките деца издават брадичката си напред, когато не желаят да свършат нещо, което искате от тях. Първото, което правят, преди да откажат, е да издадат брадичката си напред като защитна реакция. Повечето от нас запазват тази мимика и когато станат възрастни. Несъзнателно издаваме брадичката си напред, когато някой е постъпил неправилно с нас, или когато се каним да нахокаме някого. По време на разговор може да определите дали някой се гневи, като наблюдавате положението на брадичката му.

2. Страх

Когато някой е дръпнал назад брадичката си, този човек изразява страх. Дръпната назад брадичка е защитна реакция също както при костенурката, която прибира тялото си в черупката. Когато наблюдаваме филми на ужасите, се дърпаме назад и брадичката опира почти до гърдите ни. Така че, когато видите някой да се отдръпва и прибира навътре брадичката си, може би се бои или се чувства застрашен от вас.

3. Отегчение

Когато някой поддържа брадичката си с ръка, това означава, че този човек се опитва да съсредоточи вниманието си вероятно върху онзи, с когото разговаря. Въпреки че човекът може да изглежда замислен, съобщението е, че той или тя е отегчен и поддържа главата си, за да се съсредоточи по-добре.

4. Съсредоточаване

Когато някой глади брадичката си леко и нежно, като че гали брада, това означава, че този човек се съсредоточава силно върху онова, което казва говорещият.

5. Критика и снобизъм

Когато някой е силно критично настроен, или има желание да съди някого, той вдига брадичка, с което иска да каже: „По-добър съм от теб." Или: „Имаш ли представа какви ми ги говориш."

6. Съмнение

Когато някой не вярва на онова, което му казвате, той често трие или подпира брадичката си, като подсъзнателно се въздържа да ви каже, че не ви вярва.

Носът знае

Докосването на носа може да бъде подсъзнателно действие, което подсказва, че събеседникът ви крие нещо. Това е знак, че партньорът ви ви заблуждава и не ви казва истината. Това може би е свързано с неволното движение да закрие устата си и да не каже онова, което не бива да казва, а вместо това докосва носа си.

От години Рути не била виждала Тод - приятел от колежа. С времето тя била доста напълняла, което я правело да изглежда много по-възрастна и не така хубава. По време на разговора станало ясно, че комплиментите, с които Тод я за сипал, били фалшиви. Когато казал: „Изглеждаш прекрасно", вдигнал ръка към носа си. Когато й казал, че харесва роклята й, която й стои чудесно, и че се радвал да я види, несъзнателно потъркал носа си. За щастие разговорът му с Рути не продължил много, иначе съвсем щял да протрие носа си.

Понякога, когато някой говори с вас, ще забележите, че той бърчи носа си, което обикновено означава, че той или тя не ви одобрява, или по-лошо, че е възмутен от вас.
Всички сме чували израза, че някой си е „навирил носа". Когато носът е вдигнат нагоре, а главата - силно изправена, това е подсъзнателен показател за снобизъм, чувство за превъзходство и самочувствие - с други думи: „По-добър съм от теб." Такъв човек непрекъснато съди другите, което се изразява с вдигане на носа. Този жест - обратен на жеста при свития човек, който навежда глава, - може също да говори за презрение, пренебрежение или чувство за превъзходство.

Ушите говорят

Неволните докосвания се отнасят и за ушите. Ако някой се почеше зад ухото със свит показалец, това означава, че този човек е объркан и изразява съмнение за това, което чува, или може би е възприел погрешно онова, което му се казва.

Когато някой дърпа ушите си, докато говори, може би го използва като техника на отлагане. Той или тя може по-рано да е чул нещо и би желал да го обмисли, преди да отговори.

Несъзнателното триене на ушите с палец и показалец казва: „Изобщо не ми се слуша." Този жест често се прави, когато някой не казва истината и другият го знае. Това е подсъзнателен опит човек да запуши уши и да не чува какво му се говори. Ако видите, че някой прави така, докато вие "или друг говори, значи този човек не се интересува от онова, което казвате, или просто не го вярва.

Сдържан израз

Сдържан израз или липса на какъвто и да е израз е опит да се прикрие гняв, негодувание или омраза. Лицето на всеки човек обикновено изразява някаква степен на мускулно напрежение и оживление, така че, когато видите очи без израз и увиснали мускули, това е сигнал, че човекът се е отказал и се е примирил с настоящото положение.

Затворниците прибягват към този тип неизразителност на лицето, за да покажат, че владеят емоциите си. Когато на лицето си нямат израз, смятат, че не са така неприятни и противни на хората. Така е по-малко вероятно да навлязат в нечие чуждо пространство и да се превърнат в жертва.

Хората, които не желаят другите да разберат колко са сърдити или разтревожени (пасивно-агресивно), често демонстрират безизразност. Не искат да дадат коз в ръцете ви като покажат, че сте ги разтревожили.

Открито лице

Когато някой е искрен и ви харесва, този човек гледа право към вас, лицето му е живо и изразително. Очите му не играят. Погледът му не е твърд и непреклонен, а мек и приятелски. Устата е спокойна, а челюстта леко отпусната, в положение на почивка. Задните зъби не се докосват. Обикновено се явява сърдечна и искрена усмивка, при която ъгълчетата на устата са повдигнати нагоре, очите са светнали с бръчици около ъгълчетата им.

Този израз на лицето подсказва, че човекът има доверие във вас, сигурен е, открит и готов е за общуване, противно на нервния индивид, който няма желание да общува.

0 коментара:

Публикуване на коментар