понеделник, 8 октомври 2012 г.

Разгадаване на кода израз на лицето

2

Разгадаването на езика на тялото или мимиката на лицето на някого може да се окаже по-добър индикатор от думите, които той изрича. Зигмунд Фройд е казал: „Онзи, който има очи да види и уши да чуе, може да се увери, че никой смъртен не може да запази тайна. Ако устните му остават безмълвни, той барабани с пръсти. Предателството се процежда от всяка негова пора."

Както човек може да се издаде по гласа, така е възможно и лицето му да го издаде. Някой може да се опита да замаскира чувството си, но за милионна част от секундата се разкрива истинското му изражение. Според наблюденията на Фройд почти е невъзможно да се прикрият истинските чувства.

Лицата са ни казвали много през вековете - като се започне с картините на Рембранд и Веласкес и се стигне до съвременните фотожурналисти и видеографи. Изразите, които сме виждали на класически снимки, се запечатват завинаги в съзнанието ни.

Може ли някой да забрави израза на лицето на Лий Харви Осуалд, когато Джак Ръби го застрелва. Или страха и мъката, изписани на лицето на младата гола виетнамка Ким Фук, която бяга, пищейки от ужас, след като е попаднала под дъжд от напалм по време на въздушно нападение във Виетнамската война. Или израза на радост и възторг, когато гимнастичката Мери Лу Ретън спечели златен олимпийски медал и се хвърли в ръцете на въодушевения и светнал от щастие неин треньор Бела Кароли.

Или помрачения и тъжен израз на президента Клинтън, когато съобщи на нацията, че не е бил искрен и че наистина е имал непозволена връзка с „онази жена". Без никакво съмнение тези изрази на лицето, както и много други като тях, ни показват какво става в душата на хората.

Лицето отблъсква

Изследванията показват, че 55 % от несловесното общуване става чрез лицето. Човек може да изрече хубави думи и всичко, което ушите ви искат да чуят, да го каже с чувствен, елегантен звънлив тон, който ви кара да наострите уши. Но ако изразът на лицето му не съвпада с онова, което се говори, в края на краищата по-добре този човек да не беше казвал нищо.

Преди няколко години на коктейл ме представиха на две семейни двойки. Забелязах, че и четиримата почти скърцаха със зъби, стиснали челюсти и се усмихваха със стиснати устни. Докато хората говореха, те се гледаха един друг мрачно, въпреки че разговорът беше доста приятен. Започнах да изпитвам неудобство, защото усетих, че между двойките имаше напрежение. Затова се извиних и се смесих с гостите.

По-късно същата вечер се срещнах отново с едната семейна двойка. Забелязах, че държанието им изцяло се бе променило. Лицата им бяха отпуснати, изразът им беше по-ведър и жив. Усмивките им изглеждаха реални и искрени. Не забелязах стискане на челюсти.

- Къде са приятелите ви - другата двойка, с която бяхте? -попитах невинно. Не се изненадах особено, когато чух техния отговор.

- Слава богу, тръгнаха си - каза съпругата. - Те и двамата мислят, че всичко им е известно. Такива всезнайковци са, че човек не знае докъде ще се стигне някой ден. Чухме, че Джо може би ще получи повишение и ще стане шеф на отдела на моя съпруг Джим. По тази причина се наложи да бъдем любезни.

Думите им потвърдиха онова, което вече бях забелязала. Джим и жена му бяха напрегнати хора, на които не им беше приятно да разговарят с Джо и неговата жена. Колкото по-дълго стоях с тях, толкова повече го осъзнавах.

Лицето привлича

Очите са едни от най-силните средства за общуване. Те ни казват дали сме обект на нечие внимание, или някой се отнася враждебно към нас.

Как може да се разбере дали някой наистина ви харесва? По начина, по който ви гледа. Ако ви харесва, той ще ви поглежда по-често. Ако някой действително ви харесва, той ще ви гледа по-дълго от нормалните две или три секунди. Освен това зениците му ще се уголемят. Когато зениците му се разширяват, това е сигнал за положителна емоционална реакция.

Някой, който отбягва контакт с очите, или е ужасно срамежлив, или крие нещо. Възможно е да не ви поглежда, защото се опитва да скрие, че вие го привличате. Обратното, когато ви гледа с твърд поглед, най-вероятно се чувства спокоен и сигурен.

Други погледи също могат да ни подскажат дали някой ви харесва. Първият знак е напречен поглед, при който човекът гледа наляво, погледът му минава през лицето ви, след това се обръща надясно и повтаря това движение на очите, без да спира погледа си върху вас.

Друг сигнал е, когато човек едва доловимо вдига вежди. Лицевите мускули се отпускат, долната челюст леко провисва, но устните остават на мястото си, така долната част на лицето се удължава. Това е видът на човек, който ви харесва, но е леко разочарован, защото може би вие не отвръщате на интереса му.

Всички сме чували израза „Подражанието е най-искрената форма на ухажване". Така че, ако някой отвръща на усмивката ви с усмивка или кима с глава, докато вие правите същото, или подпира брадичката си с ръка по подобие на вас, бъдете сигурни, че този човек ви се възхищава или ви харесва.


Колкото повече хората повтарят онова, което е направил другият, толкова повече се харесват. Следващия път наблюдавайте някоя двойка и обърнете особено внимание какви мимики използват един към друг и колко подобни са гримасите, които правят. Ако си разменят усмивки и подобни жестове, може би сте свидетел как двама души се влюбват или вече са влюбени.

0 коментара:

Публикуване на коментар