понеделник, 8 октомври 2012 г.

Разгадаване на чувствата чрез наблюдение на очите

2

Разгадаване на чувствата чрез наблюдение на очите

Рамона отишла на първото събиране в колежа. Била нервна и свита, докато се оглеждала в залата дали няма да види някое познато лице. Забелязала Кевин, погледите им се срещнали и той й се усмихнал. Запознали се и се заговорили. По време на разговора Кевин продължил да гледа Рамона и да се усмихва. На нея й харесало. С него се почувствала удобно и сигурно. Общуването им й било приятно.

Изведнъж Дарил, стара приятелка на Кевин, с когото не се били виждали отдавна, се приближила към тях и ентусиазирано поздравила Кевин. Дарил кимнала на Рамона през рамо и продължила да говори с Кевин. Макар че Кевин се опитал да привлече и Рамона в разговора, Дарил изобщо не я погледнала.

Когато тя кажела нещо, Дарил отвръщала очи. Накрая Рамона разбрала. Дарил не я харесала и не желаела да се върти около приятеля й. Колкото повече харесваме някого, толкова повече го гледаме. Обратното, колкото повече не харесваме някого, по-малко го гледаме.

Издайнически очи

Ако някой ви се усмихва, по очите му познавате дали е искрен. При едно изследване, правено от Тамара Нюман от Националния център за посттравматичен стрес и разстройства в Бостън, на видеолента били заснети шейсет жени, определени по-рано като тревожни или потиснати. Макар че се усмихвали, за да покажат, че са щастливи, те давали израз на истинските си чувства. Това се виждало в тъжните им очи.

Ако на снимка някой се усмихва и закрива устните си, очите му ще ви разкрият всичко, коет© изпитва този човек. Очите му може да гледат изключително тъжно, макар устните му да са разтеглени в усмивка.

Ако страните им не са се вдигнали нагоре и ноздрите не са разширени, този човек може би не е особено щастлив. Защото истинската усмивка огрява цялото лице и особено очите. След като около тях не са се появили бръчици и челото изобщо не помръдва, усмивката е изкуствена и лъжовна. Човекът може да не е щастлив, макар и да казва, че е.

Емоционални очи

Наблюдението на нюансите в израза на очите може да помогне за разпознаване състоянието на човека. Разбираме дали някой е щастлив, изненадан, дали изпитва страх, отегчение или съчувствие само по неуловимите движения на очите.

1. Изненадани очи

Когато някой е изненадан или става свидетел на нещо неочаквано, това ясно си проличава по очите. Изуменият човек отваря широко очи и склерата (бялото на очите) му се вижда над ириса (оцветената част на окото). Веждите са вдигнати и извити нагоре, докато долната челюст често се отпуска, така че устните се разделят. Когато научите отговорите, може би ще успеете да изненадате някого, особено когато го хванете в лъжа. Ако забележите този израз на лицето, най-вероятно сте го заловили в лъжа.

2. Изплашени очи

Човек, който се страхува, също е с широко отворени очи. Те като че ли са замръзнали така, сякаш да уловят и най-дребния знак, който предвещава надвиснала опасност. Долните клепачи са напрегнати, от страх веждите са сключени, а устните са изтеглени настрани в хоризонтално положение.

3. Гневни очи

Човек, който е гневен, гледа директно към онзи, на когото е сърдит. Контактът очи в очи е напрегнат, очите са присвити като смачкани. Когато някой съсредоточи погледа си върху вас и не мига, той се опитва да породи страх у вас, да ви покаже, че владее положението, или да ви заплаши.

4. Втренчени очи

Ако се взрем напрегнато в друг човек, това означава, че се случват едно или две неща. Втренченият поглед може да се смята или като сексуален аванс - независимо дали е желан или не, или като проява на враждебност. Независимо дали става дума за шимпанзе, горила, куче или човешко същество, гледането с втренчени очи не е хубаво.

Ако този поглед не е придружен от промяна в мимиката на лицето за кратко или за по-дълго, онзи, към когото е насочен втренченият поглед започва да се чувства все по-неудобно.

Неотдавна бях поканена на боксов мач в Лае Вегас. За пръв път наблюдавах бокс на живо. Изпаднах във възторг от начина, по който малко преди да започне борбата, боксиращите се, опитвайки да се сплашат един друг, се гледаха с втренчени очи на ринга.

Макиавелистите също имат навика да се втренчват. Тези хора обикновено имат овладян поглед, а не мек и естествен. Те са привикнали да лъжат и са се научили да владеят различните нива на страха си, като втренчват очи в другите, за да ги манипулират.

5. Очи, изразяващи съмнение

Ако едновременно очите са присвити, челото - набърчено, и едната вежда се вдигне, този човек вероятно се съмнява в онова, което му казвате. Този израз често се появява, когато някой не е сигурен какво решение да вземе.

6. Изумени очи

Когато някой е крайно изненадан, той вдига очи нагоре към тавана. Израз на неприятно изумление може да видите, когато някой не вярва на вас, или че нещо действително се случва. Този израз показва, че човекът не може да повярва на онова, което току-що е чул.

7. Свенливи очи

Когато някой е срамежлив или притеснен, хвърля погледи крадешком, вместо да гледа човека право в лицето.

Това се смята и за флиртаджийство, когато някой хвърля коси погледи към друг, както е свел глава, и гледа надолу също като дете, което се срамува или е свито.
Антропологът Дезмънд Морис твърди, че това действие е конфликтно движение, защото сигнализира за смела срамежливост, макар това да са противоположни термини. В основата си това е липса на открит поглед, комбиниран със смирение и Скромно отместване на очите. В зависимост от ситуацията )свенливият поглед и поведение могат да бъдат или привлекателни, или да подразнят човека.

8. Тъжни, срамежливи очи

Когато човек е тъжен, притеснен или се срамува, обикновено гледа надолу и избягва да погледне някого в очите. Челото също може да е набръчкано. Обикновено когато човек отмести поглед, говори, че той е или тъжен, или се предава.

9. Очи, казващи „не съм го извършил аз"

Когато човек лъже, избягва да погледне някого в очите. Обратно, когато казваме истината и сме сигурни в нея, особено ако сме неправилно обвинени, гледаме непоколебимо и право в очите на другия. Мускулите около очите са отпуснати, гледаме твърдо и неумолимо.

10. Треперещи очи

Когато правим неща, които не би трябвало, тялото ни често намира начин да подскаже, че нещо не е наред. Веднъж имах една клиентка, която бе сгодена за мъж, с когото не биваше да го прави. Той беше пияница, а тя непрекъснато го търсеше по баровете. Веднага след като се сгодили, очите на тази жена започнали неволно да треперят.

Освободила се от това едва шест месеца по-късно, когато развалила годежа. Друг клиент имаше дъщеря, чиито очи започнали да треперят, когато отишла да работи в адвокатската фирма на властния й и груб баща. Щом напуснала, треперенето преминало.

Треперенето на очите представлява свиване на мускул или спазъм обикновено предизвикан от напрежение или стрес. Така че, ако и на вас се случи, размислете какво става в живота ви. Това може да е предупреждение, че сте в стрес. Вземете мерки!

11.Прекалено примигващи очи

Прекаленото мигане може да е проява на нервност или на чувство за несигурност. Имах една клиентка, която работеше като новинар в телевизия, тя примигваше много често, докато бе в ефир. Макар че говореше добре, дълбоко в душата си се тревожеше дали ще подновят договора й. Притеснението от факта, че в края на краищата можеше да се прости с работата, се проявяваше в често примигване.

След като дълго обсъждахме нейната работа, включително набелязахме алтернативи, в случай че остане без ангажименти, тя започна да се отпуска. Решихме, че новинарството не е единствената й възможност. Нашите сеанси дадоха чудесен резултат. Следващия път, когато тя се появи в ефир, прекаленото мигане бе изчезнало напълно. След като се успокои и престана да се тревожи за бъдещето си, очите й се отпуснаха и тогава подновиха договора й за три години.

Прекалено мигане на очите може да се получи и когато някой не казва истината, притеснен е, или не е уверен, че ще му повярват.

12. Убягващи очи

Определено има нещо не наред, когато някой не ви гледа директно. Човек може да отбягва да ви погледне в очите, защото не ви харесва, не се интересува от вас, не е в състояние да ви зададе въпрос направо, или се чувства застрашен от вас. В повечето случаи хората, които лъжат, правят всичко възможно, за да избягнат да ви погледнат в очите. Тях ги измъчва вина, затова не желаят да се изправят с лице към вас. .

Но само защото някой отбягва погледа ви, не означава непременно, че лъже. Този човек може да се чувства неудобно или се отбранява, а може би крие нещо. Хората може да отбягват директен поглед, защото не желаят другите да разберат какви са в действителност. Може да страдат от ниско самочувствие, затова гледат настрани, с надеждата, че няма да го откриете.

4 коментара:

  1. Помогнете ми да се избавя от това мигане.Моля ВИИИИИИИИИИИИИ.

    ОтговорИзтриване
  2. До №1: Намигай на правилния човек по правилен начин и ще извлечеш само положителни девиденти от мигането ти .
    А на авторката благодаря за писането за статиите и за публикуването им в нета . Поздрави

    ОтговорИзтриване