четвъртък, 6 декември 2012 г.

Витамините

2


Витамините не са източник на енергия и не са гра¬дивен елемент, но са абсолютно необходими за нор¬малната дейност и правилното развитие на организ¬ма. Витамините регулират синтезата и актив¬ността на клетъчните ензими. Химичният състав на витамините е известен и те се получават по изкуст¬вен начин. Витамините се означават с главните букви на латинската азбука: А, В, С и т.н. При недостатъчно или едностранчиво хранене настъпва хиповитаминоза (намалено съдържание на витамини). При продължи¬телна липса на даден витамин в храната се получава авитаминоза. Витамините се делят на две групи: водноразтворими и мастноразтворими .
Водноразтворимите витамини са витамин С и ви¬тамините от група В.
Витамин С участва в окислителните и редукцион¬ните процеси в клетките. Регулира нормалната пропускливост на капилярите и повишава устойчивост¬та на организма към инфекции. Особено богати на витамин С са цитрусовите плодове, шипките, чуш¬ките. Витамин С лесно се разрушава от висока тем¬пература и при достъп до кислород. При хиповитаминоза се наблюдава лесна уморяемост и кръвотечение от венците. При авитаминоза се развива бо¬лестта скорбут. Тя се характеризира с подуване и кървене на венците, отпадналост, анемия, подкожни кръвоизливи.
От витамините от група В по-важни са В1 В2 В6 В12. Намират се в обвивките на ориза, житните растения, бирената мая. В1, В2, В6 регулират обменните процеси в нервните и мускулните клетки. При хиповитаминоза В1, се наблюдават смущения в дейността им (болестта бери-бери). При липса на витамин В12 изостава узряването на червените кръвни клетки в костния мозък и се развива злокачествена анемия.
Мастноразтворимите витамини са А, D, Е, К.
Витамин А повишава устойчивостта на организ¬ма срещу инфекции. Участва в механизмите на зре¬нието и има значение за запазване целостта на кожа¬та и на лигавиците. Участва в процесите, обуславя¬щи растежа на тялото. Затова се нарича витамин на растежа. Съдържа се в рибеното масло, черния дроб, жълтъка на яйцето, кравето масло, млякото. В морковите, червените чушки, доматите се намира пигментът каротин, който е източник за образуване на витамин А в организма. Витамин А е термоустой¬чив, но се разгражда бързо при окисление. При ави¬таминоза се наблюдава отслабване на зрението при здрачаване (кокоша слепота), бавно зарастване на раните, изсъхване и втвърдяване на кожата, размек-ване на роговицата на окото, изоставане в растежа.
Витамин D е известен като антирахитичен ви¬тамин. Стимулира всмукването на калций в тънко¬то черво. Осигурява отлагането на калций и фосфор в костите. При недостиг на витамин D в детска въз¬раст се развива болестта рахит. Костите омекват и се деформират. Витамин D се набавя с рибеното мас¬ло, млякото, маслото, яйцата. Синтезата му започва в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето, продължава в черния дроб и завършва в бъбреците.
Витамин Е се намира във всички храни. Играе важ¬на роля при оплождането и износването на плода. Витамин Е е устойчив на топлина, но се разрушава бързо при окисление.
Витамин К регулира процеса на съсирване на кръвта и предпазва организма от кръвоизливи. Съ¬държа се в спанака, копривата, зелето. Синтезира се от бактериите, които нормално се намират в дебело¬то черво. При хиповитаминоза се наблюдава склон¬ност към кръвоизливи.

0 коментара:

Публикуване на коментар