неделя, 3 юни 2012 г.

Най-великите американски предприемачи

2
Хенри Форд (1863-1947) 
Хенри Форд настоява да се направи кола, която да е достъпна за всички. Неговата идея противоречи на желанията на съдружниците му във Ford Motor Co., които искали максимална печалба, правейки автомобили само за богатите. Въпреки това Форд продължава със своето начинание, отворена е поточна линия и започва масово производство, по-бързо и по-евтино от останалите компании. Неговият Model T, който дълго време се произвежда само в черно, позволява на хората да си търсят работа по-свободно и да имат повече време. 

Джон Д. Рокфелер (1839-1937) 
Джон Д. Рокфелер е най-ключовата фигура в развитието на петролния бизнес. Неговата Standard Oil за кратко време завладява почти целия пазар. Съдебните процеси срещу компанията завършват с нейното разделяне на 38 части. Рокфелер се посвещава на благотворителна дейност, която мнозина виждат като целяща да го защити от критици и богатството му да изглежда по-морално и по-малко агресивно в очите на критиците му. 

Сайръс Маккормик Старши (1809-1884) 
„Бащата на модерното земеделие“ измисля задвижваната от коне механична жътварка и намира предприемачи, които да финансират разработването на откритието му. Това помага на американските фермери да удвоят своето производство. Този факт е една от причините САЩ да се превърнат в световен лидер в зърнопроизводството. Неговата компания по-късно става International Harvester Co. 

Андрю Карнеги (1835-1919) 
Андрю Карнеги вярва, че с богатството идват и морални задължения. Когато говори за натрупването на богатство, той казва: „Нито един идол не покварява така, както парите“. Карнеги е известен както с благотворителността, така и с далновидността си. Той предвижда бъдещото търсене на желязо и стомана във време, в което релсите и мостовете са дървени. Той снижава разходите на своите стоманени фабрики, реорганизира ги и ги прави по-ефективни. С негова помощ САЩ надминават Великобритания по производство на метали. Карнеги прехвърля успеха за своите начинания на сътрудниците си, „правилните хора на правилните позиции“. Той предлага за своя епитафия: „Тук лежи човек, който успя да се обгради с хора по-умни от него.“ 

Чарлз Шваб (1937) 
Чарлз Шваб е един от пионерите на финансовото посредничество с отстъпка. Неговата компания намалява своите комисионни и дава повече власт на клиентите си. Шваб въвежда и електронното инвестиране. 

Амадео П. Джанини (1870-1949) 
Амадео П. Джанини е банкер от италиански произход, който започва да отпуска заеми на семейства независимо от техния социален статус. Неговата Bank of Italy започва да дава средства в различни сектори - за ипотеки, за автомобили, за предприемачи. След земетресението в Сан Франциско от 1906 г. той отпуска средства „по лице и подпис“ за да спомогне за построяването на града. Неговата банка се превръща в Bank of America. Когато умира, състоянието му е само 500 хиляди долара, защото не го интересувало трупането на богатство и често дори забравял да вземе заплатата си. 

Дж. П. Морган (1837-1913) 
Започвайки с железници, Морган реорганизира обществените услуги и стоманената индустрия в САЩ преди да поднови заемите към американското правителство. Същото това правителство започва антитръстово разследване срещу него. По време на разпитите той казва: „Най-важен е характерът... Повече от парите и от всичко. Парите не могат да го купят.“ Той е споменаван редом с Рокфелер и Карнеги, и е един от най-значителните финансисти живели някога. 

Чарлз Мерил (1885-1956) 
Инвестирането в ценни книжа било само за богатите, преди Мерил да покаже на американската средна класа как да се захване с него. Тези инвестиции можели да им помогнат при тяхното пенсиониране, за образованието на децата им или при различни финансови трудности. Той организира също семинари за двойки, където се предоставяли и детегледачки за децата им. 

Джордж Ийстман (1854-1932) 
Джордж Ийстман превръща фотографията в спорт за аматьори. Докато се нагорещявала конкуренцията за производството на фотоапарати, той изместил вниманието си и измислил първия фотографски филм. Той заместил трудните за употреба стъклени плоскости. По този начин се дал начален тласък и на развитието на киноиндустрията. Ийстман получава патент за камера с лента и по късно започва масовото производство и продажба на апарата Kodak Brownie на цена 1 долар. 

Стив Джобс (1955) 
Историята на Apple Inc. е добре документирана. Компютърният гений на Стив Возняк е съчетан с пазарния нюх на Стив Джобс. Сега стратегията на компанията е насочена към това да направи новите технологии по достъпни и лесни за употреба. В началото обаче те нямат представа от революцията, която започват. Така настава епохата, в която се използва мишка, десктоп и прозорци. Ново предизвикателство е настъплението на музикалния пазар и продаването на повече от 110 милиона iPod-а и 4 милиарда песни през онлайн магазина iTunes. Последната стъпка е навлизането на пазара на мобилни телефони с iPhone. 
Джобс също така основава Pixar Animation Studios, кето първоначално принадлежи на Джордж Лукас и се казва The Graphics Group. В последствие то е купено от Walt Disney Company. 

Т. А. Едисън (1847-1931) 
Томас Едисън ни дава електрическата крушка, фонографа, прожекционния апарат и още над 1300 патентовани открития. Той е и един от най-големите предприемачи в историята, заради способността си да развива търговския потенциал на откритията си. Едисън е един от първите изобретатели, които използват приходите си за да продължат да откриват. По този начин Едисън основава свой изследователски институт в Ню Джърси. 

Бил Гейтс (1955) 
Бил Гейтс предвижда, че софтуерът може да бъде също толкова важен колкото хардуерът. Той задържа правата над операционната система, разработена за IBM. Агресивната маркетингова стратегия превръща Бил Гейтс в най-богатия човек в света според Forbes в продължение на 13 години със състояние от 58 милиарда долара. В последните години той и съпругата му Мелинда се занимават усилено с благотворителни проекти, свързани с образованието и здравеопазването. 

Уолт Дисни (1901-1966) 
Уолт Дисни, човекът зад мишката, има своите трудни моменти. Класически филми като Пинокио, Бамби и Фантазия нямат очаквания първоначален касов успех и критиците посочват образите и техния създател като причини. Въпреки това Дисни не спира да се стреми да разшири дейността на своето студио, да прави филми и да създава образи – които след време ще станат незабравими. Като олицетворение на мечтите му е построено и „най-щастливото място в света“ - Дисниленд в Калифорния.

0 коментара:

Публикуване на коментар