сряда, 24 октомври 2012 г.

Пари

2

Пари


"Geld ist der Gott unserer Zeit und Rothschild ist sein Prophet."
Heinrich Heine 1841

"Парите са господ на днешно време и Ротшилд е техния пророк."
Хайнрих Хайне 1841
 
пари
Парите са понятие за стойностен еквивалент. Според някои автори парите не са стока, тъй като не се потребяват, а тяхната крайна цел е размяна за стока която се потребява. Всеобщо известно е че парите с течение на времето се обезценяват, т.е. техният стойностен еквивалент намалява. Този феномен се нарича инфлация. Съвременните западно-европейски философи и икономисти, обясняват инфлацията като терапевтично средство срещу дефлацията. А дефлацията като неизбежно хронично заболяване на капиталистическата икономика, което довежда до икономическа криза

Дефлацията е неизбежно следствие от увеличаване ефективността на труда и снижаване продукционните разходи. В следствие техническия прогрес, производството на стоки става все по евтино за производителите. Но ако капиталистите започнат да понижават цените на произвежданите от тях стоки, потребителите ще започнат да отлагат покупката на стоките, тъй като утре те ще са по евтини от днес. За да имат стимул потребителите да купуват постоянно стоки, цените им трябва постоянно да се повишават, а държавата постоянно да печата пари. 
пари
Първоначално парите са били печатани с цел да заменят златото, като разменно средство. И колкото злато е притежавала държавата, толкова пари печатала, тоест парите имали златен стандарт. Тъй като държавата не е в състояние да произведе безгранично количество злато, златното покритие се е смятало за гарант за стойността на напечатаните пари. Въпреки това, човешката история познава случай на хиперинфлация, предизвикана от сечене на голямо количество златни монети - Александър Македонски в древността. А инфлация на женската сексуалност все още не е имало в историята на човечеството ;-) 
пари
По-късно държавите въвели частично златно покритие. В Германия например през 1875 година по закон парите имали 1/3 златно покритие. 

2011 година Германия официално притежава втория по големина в света златен резерв в трезорите на банки в FED - Ню-Йорк, френската нацианална банка в Париж и британската централна банка в Лондон - 3396 тона злато на стойност 133 милиарда евро. За сравнение - частната собственост в Германия през 2012 година е 10 билиона евро. Смисъла на укриване на националното злато в чужбина, е страхът от Варшавския Договор, по време на Студената Война. (И държавите, както и хората, си държат парите в чужбина.) През 2012, немски политици изискват инвентаризация на златните резерви в Ню-Йорк, Париж и Лондон, както и част от златните клюлчета, да бъдат стопени и проверени за автентичност. 

В САЩ през 1933 година се прекратява златното покритие на американския долар и на гражданите се забранява под заплаха от затвор, да притежават злато. 

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. и твърди че има златно покритие на банкнотите. Пет години по-късно става ясно, че експеримента е неуспешен и банката започва да губи златните си резерви. Между август и декември 1894 г., БНБ намалява златните си резерви от 12 млн. лева на 2 млн. лева. 

По време на прехода към демокрация през 1990-те години, правителството на Андрей Луканов "приватизира" валутния резерв на България, което довежда до хиперинфлация през зимата на 1996-1997 година и последвалата девалвация на лева. Като противодействие, правителството въвежда валутен борд през 1997 година, с фиксиране на курса на лева към германската марка на 1 марка = 1000 лева. Валутният борд и шоковата доктрина довеждат до драстична безработица и прогресиращо понижаване жизнения стандарт в България. 


пари 
На днешно време никоя държава по света, не обезпечава националната си валута със златно покритие, както никоя жена по света не води полов живот само в момент на овулация. Държавите печатат фиатни пари

Валутите на държавите с развита индустрия имат само стоково покритие. Държавите с нефтени залежи имат нефтено покритие на националната си валута. А тези с развит секс-туризъм, като например Унгария, Чехия, Естония, Литва и Тайланд, имат "женско покритие" на валутите си. 
А държавите, в които няма нито индустрия, нито полезни изкопаеми, нито достатъчно красиви жени, в тях има валутен борд - Currency board

Както за жената най-съкровенната тайна е менструалният ѝ календар, така и за държавата най-съкровенната тайна е печатането на пари. 

А в САЩ даже не е държавна, а частна тайна, защото печатането на пари се организира от сдружение на частни лица, които основали през 1913 година Federal Reserve Bank. J.W. McAllister пише, че 80% от Federal Reserve Bank принадлежи на осем фамилии: Goldman Sachs, Rockefeller, Lehman и Kuhn Loeb от Ню-Йорк, Rothschild от Париж и Лондон, Warburg от Хамбург, Lazard от Париж и Israel Moses Seif от Рим. Някои ги наричат "невидимото правителство". 

Икономиста Thomas D. Schauf потвърждава тази теория, като допълва имената на William Rockefeller, Jacob Schiff и James Stillman, като отделни частни лица, които притежават огромен дял от Federal Reserve Bank. 

"I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country.
A great industrial nation is controlled by its system of credit.
Our system of credit is concentrated. The growth of the nation,
therefore, and all our activities are in the hands of a few men.
We have come to be one of the worst ruled, one of the most
completely controlled and dominated Governments in the civilized
world no longer a Government by free opinion, no longer a
Government by conviction and the vote of the majority, but a
Government by the opinion and duress of a small group of dominant
men."

Woodrow Wilson 1919 

"Аз съм много нещастен човек. Без да искам, аз разруших моята страна.
Една голяма индустриялна нация се контролира от кредитно дело.
Нашето кредитно дело е обединено. Поради това развитието на нашата
нация и всички дейности са в ръцете на няколко души. Ние сме най-лошо
управляваното, най-контролираното и най-подчиненото правителство на
цивилизования свят. Вече не правителство на свободните мнения, не
правителство на мнозинството, а правителство, което е подчинено на
възгледите и диктата на малка група господстващи хора."

Удроу Уилсън - двадесет и осмият президент
на САЩ (1913 - 1921), подписал Federal Reserve Act. 

Ролята на частни лица в организирането на световните финанси се пази в тайна и официалните средства за масова информация са в постоянна готовност, всякакви разобличения да заклеймяват като заговорни теории

"We know now that Government by organized money is
just as dangerous as Government by organized mob."
 
Franklin D. Roosevelt 
- Address at Madison Square Garden,
New York City, October 31, 1936 

"Да бъдеш управляван от организирани пари, е също
толкова опасно, колкото да бъдеш управляван от
организирана престъпност."
 
Франклин Д.Рузвелт 
- реч в Медисън Скуеър Гардън,
Ню-Йорк на 31 октомври 1936 

В края на 1980-те и началото на 1990-те години, цената на златото "неочаквано" пада. По онова време ПЕРЕСТРОЙКА в Източна Европа е в разгара си и подготвя приватизация на половин континет. Съответно банките в западните демокрации увеличават лихвения процент и намаляват паричната маса, с цел да увеличат относителната стойност на валутите си, с които ще участват при разпродажбата. 
пари
В края на 1990-те години, приватизацията в Източна Европа е поприключила и банките на западните демокрации намаляват лихвения процент, под предтекст да поощряват инвестиции в индустрията. 
Вече има нужда от купувачи на стоките, които запада произвежда, затова намаляват относителната стойност на валутите си, като с това увеличават относителната стойност на валутите на страните от Източна Европа. Съответно цената на златото през периода 2003-2010г. се повишава три пъти (спрямо западните валути). 
пари 
В началото на 21 век, чрез подходящи финансови манипулации, се занижават цените на недвижимото имущество, от което може да се очаква, че се подготвя разпродажба на последната останаласобственост на бедните - техните жилища. И докато в Западна Европа и САЩ наемите и цените за покупка на недвижимо имущество само забавят темпа на разтеж, то в държави като България след 2007 година цените на недвижимо имущество спадат средно с 5% годишно. 

След въвеждане на европейската валута "ЕВРО", цената на златото стремително расте и през 2011 година достига рекорд за цялата история на човечеството. Немски експерти прогнозират предстояща хиперинфлация, с която световното правителство ще прибере спестяванията на хората. 

Прогресивното повишаване цената на златото подтиква много хора да влагат парите си в злато, докато през 2009 година става известно за голямо количество фалшиви клюлчета позлатен волфрам, произведени професионално в Швейцария със сериен номер и сертификат. 

През 2009 Китай купува голямо количество злато от САЩ - Fort Knox. Проверява няколко случайно подбрани кюлчета, при което се разбира че всичките са позлатен волфрам. 

Относителното тегло на волфрама е почти същото, като на златото, разликата е в цената. В последните години се забелязва покачване цената на волфрама, което говори за масово изработване на фалшиви клюлчета злато. 


"Който твърди, че с пари всичко е възможно,
той доказва че никога не е имал пари."
 
Аристотел Онасис 


Това, което не можеш да купиш и за големи пари,
можеш да получиш безплатно с големи лъжи.
 
Алиса 

0 коментара:

Публикуване на коментар