Pages

понеделник, 8 октомври 2012 г.

Как да спрем, как да се огледаме и да се ослушаме


Тези три простички неща са ни предали още в основното училище, когато са ни учили как да се пазим от уличното движение. Казали са ни да спираме при даден знак, да се оглеждаме дали не идват автомобили и да се ослушваме за други коли. Ако не се подчиним на тези прости правила, ще поставим живота си в опасност. Може да ни блъсне кола. Ако нямаме време да извършим тези три неща и без да се оглеждаме направо пресечем улицата, поемаме огромен риск и поставяме себе си в опасност.
Какво би станало, ако приложим същите принципи в отношенията си с хората? Ако нямаме време да спрем, да се огледаме и да се вслушаме, ще навредим на живота си. Някой би могъл емоционално да ни унищожи.
Много от нас са могли да избягнат междуличностни сблъсъци, ако бяха отделили един миг да спрат, да огледат лицето и езика на тялото на някого и да се вслушат какво казва той и как го казва, както и да се замислят върху въпроса: „Този човек как ме кара да се чувствам - добре или зле?"
Ако се научим да спрем, да се вгледаме и да се вслушаме, преди да влезем в каквито и да било отношения в личния или в професионалния си живот, нямаше да се мятаме нощем и да съжаляваме за едно или друго неправилно решение.
Следващото упражнение е началната стъпка. Може да се чувствате малко неудобно първите няколко пъти, когато го правите, но след време ще ви стане като втора природа и вие ще можете бързо да разпознавате хората в каквато и да е ситуация.
Упражнение 1. Музикални столчета
Основното е процесът да се сведе до по-прости неща и когато ги проучите, ще ви бъде по-лесно да разбирате. Помните ли, когато сте били малки и сте играли на музикални столчета? Вървели сте сред тези малки столчета, докато сте слушали позната мелодия, и вероятно също сте я пели.
Изведнъж музиката спира и ви се казва да „замръзнете" на място. Сигурно ви е идвало да умрете от удоволствие, ако случайно тялото ви се окаже пред някое столче. Или сърцето ви замира в началото на едно от многото разочарования, които ще се появят в живота ви. Сигурно сте плакали, когато сте забелязали, че не се намирате пред стол. Вече сте извън играта.
Моментът на замръзване ви позволява да прецените дали зад вас се намира стол, което значи, че ще продължите играта и няма да ви изключат. Същото става и в живота. Налага се да спрете моментално и съзнанието ви да замръзне за няколко секунди, когато се намирате пред друг човек, така че наистина да видите кой всъщност е той, за да не ви дисквалифицират.
Помислете си за аналогията с музикалните столчета винаги когато се срещате с човек. Не бързайте! Отделете си време да разберете дали в преносния смисъл зад вас няма стол - дали пред вас стои емоционално солидна личност или някой, който ще дръпне килимчето под краката ви. Отделете си време, за да си дадете сметка какъв точно е този човек.
Ето какви са последователните стъпки. Наум си кажете: „Замръзни!" Понякога, като направите нещо простичко, то ще ви даде възможност да продължите и да преминете към следващата стъпка, така че ще можете да довършите задачата, която стои пред вас.
Поемайте дъх през устата в продължение на две секунди. Задръжте около две секунди. Когато го издишате, изхвърлете и всички предразсъдъци и предубеждения от ума си за този човек, така че да можете ясно да погълнете цялата информация, която визуално и слухово ще събирате.
Гледайте човека право в лицето, докато продължавате да дишате през носа си в продължение на две секунди. Задръжте го две секунди, после издишайте през устата си, когато започнете процеса на визуалната информация за него.
През времето, в което човекът ви говори, продължете да дишате по същия начин, докато се задъхате. Когато поемате въздух през носа в продължение на три секунди, огледайте как този човек се държи, каква е стойката му, тялото, ръцете и лицето. Докато издишвате през устата, чуйте внимателно какво той ви говори, заслушайте се и в тона му.
Сега отново поемете дъх през устата и този път обмислете какви чувства предизвика у вас този човек - добре или зле се чувствате край него.
Упражнение 2. Наблюдателят
Това е чудесно упражнение, което можете да приложите следващия път, когато сте на някакво събиране и не познавате много от присъстващите. Първо отпуснете тялото си. Представете си, че си съставяте мнение за героите във филм. По този начин ще се отърсите от смущението си и ще проясните възприятието на емоциите. Това ще ви помогне да избистрите мислите си, така че начисто да можете да възприемате всичко, което чувствате.
Огледайте помещението безпристрастно. Хвърлете поглед наоколо - на мебелите, на килима, на стените. След това разгледайте хората в стаята. Не бързайте, не се затруднявайте. Разгледайте ги един по един, наблюдавайте как се движат, как разговарят един с друг. Обърнете специално внимание какво става с тялото ви, в смисъл каква физическа реакция усещате. Какво става с честотата на вдишванията? Дишането ви ритмично ли е? Затруднено ли е? Забавено ли е? Забързано ли е? Физическата ви реакция, която се измерва чрез дишането, ще ви покаже как се чувствате в тази компания. Така става особено когато съзнателно се опитвате да се отпуснете като поемате дъх през устата в продължение на две секунди, задържате го две секунди и бавно го издишвате в продължение на десет секунди - това упражнение трябва да правите, преди да започнете да изучавате хората.
Докато наблюдавате как хората минават покрай вас, кажете първото прилагателно, което ви дойде наум, което най-добре характеризира някого, като например „щастлив", „странен" или „тъжен". Няма значение колко необичайна е асоциацията ви, важното е вие да я разбирате. После определете дали прилагателното е положително или отрицателно - задайте си въпроса, дали сте изпитали положително или отрицателно усещане, докато сте наблюдавали човека.
Като правите това упражнение, вие тренирате мозъка си да свързва в пълна степен доловимото и емоционалното.
Упражнение 3. Емоционална представа
След като сте се запознали с нови хора и сте прекарали известно време с тях, задайте си въпроса, дали те са упражнили положително или отрицателно въздействие върху вас, после направете още една крачка и се опитайте да определите как точно ви карат да се усещате. Помислете дали ви карат да се чувствате щастлив; тъжен; сърдит; изпълнен със състрадание; с омраза; обичан; отегчен; отвратен; изпълнен с живот; като мъртъв; зареден с енергия; изтощен; възбуден; ужасен...
След като стигнете до отговор, задайте си още един въпрос: „Защо ме кара да се усещам така?" Да вземем Хуан, с когото току-що сте се запознали. С него се чувствате добре. Изброявате възможностите и откривате, че е така, защото ви „възбужда". Сега е важно да си зададете въпроса, защо Хуан ви възбужда. Може да откриете, че това става поради начина, по който той се взира в очите ви, когато ви говори, рядко отклонява поглед настрани и заради всички приятни и любезни думи, които изговаря с толкова мелодичен тон.
От друга страна, може да откриете, че Кери има отрицателно въздействие върху вас и тя ви кара да се чувствате ужасно зле. Докато продължавате надолу по списъка, осъзнавате, че след срещата с нея се чувствате емоционално изцеден, защото тя не престава да говори нито за миг и ви е описала една след друга куп трагични случки, които са й се случили. Говорила е толкова бързо и така монотонно, че направо ви се е приспало.
Ако спрете, ако се огледате и се, вслушате в емоциите си и ако се задълбочите върху въпроса, защо някой упражнява такова емоционално въздействие върху вас, отговорът може да ви накара да бъдете нащрек и да не позволите на някой, който поначало не би трябвало да влиза в живота ви, дори да се доближи до вас. Ако отделите няколко мига, за да осъзнаете в какво емоционално състояние се намирате, това ще ви спаси от много неприятности.
Упражнение 4. Фотографска памет
Спомнете си някоя ваканция или събитие, което се е случило шест месеца или година по-рано и което може да документирате със снимки или още по-добре с видеозапис. Още не поглеждайте към снимките. Сега на едно листче напишете всичко, което си спомняте за пътуването или събитието.
Да кажем, че сте направили пътешествие с кораб. Опитайте се да си спомните с какво сте били облечени всеки ден от пътуването и къде сте ходили. Спомнете си, колкото се може повече подробности за шапките, които сте носили, дали сте лакирали ноктите си и ако е така, с какъв цвят лак.
Опишете с подробности хората, с които сте се запознали. Опитайте да си спомните имената им и как са били облечени. Имали ли са някакви необикновени черти? Сторило ли ви се е нещо странно около тях? Направили ли са някоя чудата постъпка? Какво са яли и пили?
След като опишете всичко в детайли, обърнете се към снимките и видеозаписа. Огледайте подробностите и вижте доколко са сходни с онова, което сте написали. Колко неща сте отгатнали? Колко дълготрайна е паметта ви в този случай?
Много хора се оплакват, че имат слаба памет. Освен ако не страдат от някакво неврологично заболяване или не приемат лекарства, които потискат паметта, не вярвам, че повечето хора имат ужасна памет. Според мен хората просто не знаят как да я тренират или да я използват по най-добрия начин. Колкото повече се упражнявате да възприемате всичко от окръжаващата ви среда, толкова по-добре ще възприемате настоящето и ще си спомняте миналото. Паметта ви значително ще се подобри.
Опитайте да правите това упражнение шест месеца след някое специално събитие или случай, на който сте направили снимки или сте заснели с видеокамера. Напишете всичко, което си спомняте за случая, и вижте колко неща ще съвпаднат, основавайки се на документалните свидетелства и видеолентата. Ще бъдете поразени от това как се подобрява паметта ви с времето, докато продължавате да правите това упражнение.
Следващия път, когато погледнете снимка, на която има хора, които добре познавате, но бихте желали още по-добре да опознаете, внимателно наблюдавайте мимиката на лицето им и езика на тялото им. Търсете сигнали - например от това на какво разстояние са един от друг или са се облегнали един на друг. Обърнете внимание дали са сковани и вдървени. Дали изпитват неудобство, както са застанали един до друг. Как ви се струват усмивките им - напрегнати или фалшиви. Изглеждат ли ви не на място. Усеща ли се чувство на неудобство. Гледайки снимката, какви чувства събужда тя у вас. Кара ли ви да се чувствате щастлив или тъжен, или ви напушва смях. Струва ли ви се, че хората истински се забавляват. Ако свикнете да гледате хората и снимките им и да си отговаряте на тези въпроси, ще се научите да четете -между редовете.
Друго добро упражнение е да гледате снимки на известни хора в списания. Забележете колко близо стоят до другите и -преценете стойката и израза на лицата им. Независимо дали гледате снимки на любимите си звезди, на членове на семейството или дори ваши снимки, ще забележите повече неща отколкото думите биха могли да изразят за тези хора и за техните взаимоотношения.
Упражнение 5. Време за кино
Когато наблюдаваме големи артисти на екрана, това ще ни помогне в умението да разпознаваме другите хора. Изпълненията на великите актьори карат зрителя да се захласне, затова често забравяме, че те всъщност играят. Толкова истинско изглежда всичко. Чувстваме се сякаш се пренасяме в друго измерение, в което главният герой практически живее в измисленото си съществувание.
Когато гледате някой много хубав филм, не спирайте дотук. Вижте отново филма и този път наблюдавайте внимателно дали няма да забележите нещо повече от първия път. Ще останете изумени от онова, което ще откриете втория път.
Упражнение 6. Изключете звука
Вземете филм под наем и наблюдавайте играта на някой голям артист, като изключите звука. Когато следите само езика на тялото и израза на лицето му, ще научите много за изпълнителя. Никакви думи не отвличат вниманието ви. Вижте същата сцена още веднъж, но този път със звук. Забележете колко много информация ще получите. Разликата е огромна.
Често, ако искате да разберете дали някой политик казва истината, изключете звука на телевизора. Наблюдавайте езика на тялото му и той ще ви подскаже много неща. Често ли вдига ръце към очите и устата си? Ако е така, това може да е подсъзнателен опит да попречи изразът на лицето му да разкрие истината.
Докато изучавате езика на тялото на някой човек, ще се научите да се съсредоточавате върху нюансите и неуловимите отсенки на израза на лицето му, както и на движенията на раменете му, на жестовете на ръцете му и дори как той седи или върви. Колкото по-често правите това упражнение, толкова повече ще научите. То ще ви помогне да разбирате повече емоционалното състояние на другите, базирайки се на тяхното държание.
Упражнение 7. Слушайте текстовете на песните
Чудесен начин да се научите да чувате какво искат да кажат другите е да слушате текстове на песни. Това ще ви помогне да привикнете да се вслушвате в думите, а не само в мелодиите.
Много от нас не обръщат внимание на думите, а се заслушват в музиката, но когато се съсредоточите върху текста, ще разберете какво иска да ви каже тази песен. Колкото повече слушате една песен, толкова повече ще откривате за какво се пее в нея.
Тази слухова тренировка, която може да правите вкъщи, в колата или когато не сте зает с нещо сериозно, ще ви помогне да се заслушвате в разговора на другите. Така ще станете много по-добър слушател.
Упражнение 8. Муха на стената
Случвало ли ви се е да сте на някое парти, където не познавате никого, чувствате се неудобно или притеснен? Ето един начин да се почувствате като у дома си. Просто стойте и слушайте. Няма нужда да изричате нито дума. Само напрегнете слуха си и съсредоточете вниманието си върху онова, което говорят другите.
Като правило не препоръчвам подслушването на чужди разговори, но ако се прави с образователна цел, не съм против. Стига да не използвате информацията срещу другите, слушайте.
Слушайте внимателно и безпристрастно, обръщайте внимание на тона, с който говорят хората, на интонацията на гласа им, дали говорят високо или тихо. Дали тонът им е нападателен или тих и модулиран. Как разговарят един с друг. Дали се карат на някого, дали говорят саркастично или рязко. Дали се надпреварват да говорят един през друг, дали се самоизтъкват. Личи ли по гласовете им, че искрено се харесват и уважават един друг. Какво се долавя в тона им - симпатия или враждебност...
Като следите разговора на други хора „слухово", вие ще развиете слухови умения, които ще ви позволят да четете между редовете, когато хората разговарят. Тонът на гласа им и думите, които употребяват, ще ви подскажат много неща за тях.
Упражнение 9. Наблюдение на хора в ресторант
Освен че е забавно, разучаването на хората в обществото ви дава възможност да разбирате как те се отнасят един към друг. Колкото по-богат опит придобиете, докато наблюдавате поведението на непознати - тялото им, лицевия, гласовия и словесния код, толкова повече умения в общуването ще можете да усвоите.
Да кажем, че видите двойка, която седи в ресторант. Жената - облегната плътно на стола си, оглежда присъстващите, а мъжът говори. Междувременно, както говори, мъжът, съсредоточил вниманието си към нея, се навежда през масата. След време става ясно, че тя явно не се интересува от него или пък се държи като недостъпна. Очевидно е, че той е настъпателният и показва това с езика на тялото и с израза на лицето си.
Ако наблюдавате достатъчно двойки, ще научите, че когато се пази известна дистанция или хората държат главата си по определен начин, това означава нещо. Всяко нещо има своя дълбок смисъл - и изразът на лицата им, и движенията на ръцете им - всичко.
Следващия път, когато сте на ресторант, се опитайте да отидете малко по-рано, за да може да седнете на бара - то е едно от местата, което най-добре служи за наблюдателен пост, и оттам изучавайте хората. Може ще проверите съзерцателните си умения, ако отидете да обядвате или вечеряте сам. Често когато хората са в командировка в друг град, изпитват неудобство да влязат сами в изискан ресторант и вместо това използват „обслужване по стаите". Не бива да се поддавате на стеснителността си. Ако влезете в ресторант - ще има с какво да се занимавате, - около вас ще има много хора, които бихте могли да наблюдавате. Колкото повече се упражнявате, толкова повече развивате уменията си да изучавате хората.
Ако чувствате и най-малкото притеснение, че сте сам, направете упражнение с дишане. Поемете въздух през устата в продължение на три секунди, после задръжте дъх три секунди. След това издишайте въздуха, колкото се може по-бързо. Повторете упражнението три пъти и ще се почувствате много по-спокойно. Защо ли? Защото мозъкът ви ще получи повече кислород, така че няма да се чувствате напрегнат.
Може да се упражнявате да разпознавате хората където и да сте - на летището, докато се разхождате в парка или когато седите на опашка.
Упражнение 10. Елиминирайте мисловния шум
Преди да се заемете да разучите някого, трябва да насочите вниманието си и да се съсредоточите. Има много начини за постигане на тази „душевна тишина", която ви е необходима. Дали чрез медитация, или като вниквате в душата си, главното е едно и също. Трябва да елиминирате „мисловния шум" и да се съсредоточите върху този, който стои пред вас. Трябва да се освободите от всичко, което ви заобикаля - от шума от уличното движение, от строеж в непосредствена близост или от плач на бебе.
За да го постигнете, пуснете в действие техниката на „задържане на дъха". Първо поемайте въздух през носа в продължение на три секунди, после бавно го изпуснете през носа в продължение на десет секунди. Направете го десет пъти един след друг и ще останете удивени как ще се отпуснете. Шумовете няма да отвличат вниманието ви, а проблемите ви ще ви се сторят далечни.
Това упражнение помага и да забравите каквито и да било досадни случки, станали в миналото дори малко преди този . миг. Много хора пренасят миналото си в настоящето и в резултат на това не успяват да се съсредоточат, да прояснят ума си от всякакви предразсъдъци, когато им се налага да се справят с текущи дела или пък трябва да разучават хора. Затова те ; са по-податливи на повече грешки в наблюдението си и в емоционалната преценка за хората, които разучават.
Да кажем, че току-що сте се скарали с приятелката си, след което отивате на важна делова среща и продължавате да носите яда в себе си. Много е възможно състоянието ви да си проличи и да реагирате отрицателно към колегите си.
Елиминирайте „умствения шум" и ще се почувствате по-щастливи, по-здрави и проспериращи.

1 коментар:

  1. Здравейте всички, името ми е Тереза ​​Уокър, женен съм за 20 години с моя съпруг и имаме двама сина. Старши 16 и по-малък е 11 години. Съпругът ми ме обичаше много, но той се занимаваше с афера с 32-годишна жена, която е нейният колега. Никога не съм си го представял, но по някакъв начин отношението му към мен и децата, късното му пристигане в офиса ме накара да се замисля по въпроса и 15 дни преди да признае, че той е замесен и те също са правили секс. Той я заведе в леглото ми, когато бях на служба. Дори на 20-та ми годишнина на марш, аз се държа далеч от секса, както го правим в деня на юбилея, той отново ще бъде нашият меден месец, той знае, че го е направил преди деня на юбилея на леглото ми, това означава, че чувствата ми бяха напълно безценен за него, психическото ми състояние е пълно с агония, Той е всъщност добър човек. Много го обичах, но сега чувствам, че съм обезпокоен от него. Мисля, че не мога да забравя и да възстановя болката, понякога го заплашвам. Понякога го информира, ако може да напусне семейството си, тя ще се омъжи за него и иска да го убеди, че съм жена, която не е подходяща за него. Аз също може да имам връзка. Не трябва да живея с него. Всъщност тя иска да спечели над мен, тъй като тя е разведена, тя каза, че е ревнив за нашите отношения и тя ще ме съсипе, като вземе съпруга ми. Трябваше да го обсъдя с един приятел, който ме помоли да намеря добър заклинател, най-напред никога не съм вярвал в този правопис на ролите, но трябва да го опитам, докато дойдох по имейл PROPHET д-р JOSEPH UGO в интернет за това как той е помогнал на толкова много хора да получат бившия си гръб и да помогнат да се оправят отношенията и да направят хората щастливи в отношенията им, аз му обясних ситуацията и той ми помогна в рамките на 7 дни, щастлив съм днес, че ми помогна и мога гордо казвам, че съпругът ми отново е с мен и сега е влюбен в мен като никога досега. Имате ли нужда от помощ в отношенията си като връщане на мъжа, съпругата, приятелката, приятелката, спечелването на лотарии, билковото лекарство за болест или повишаване на работата, зрителите, които четат моя пост и се нуждаят от помощ по отношение на предизвикателствата пред живота, трябва да се свържат с него.

    КОНТАКТ -Е-мейл: doctorjosephugo@gmail.com
    WhatsApp: +34631686040

    ОтговорИзтриване