Pages

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Преобладаващия цвят на умствената нагласа


Както и в случая с физическия магнетизъм мнозинството от хората обагрят своята лична атмосфера с характера на своите умствени състояния или по-скоро с преобладаващия цвят на умствената си нагласа, без за това да правят съзнателни усилия. Степените на оцветеност – не конкретния цвят, запомнете това, а неговата наситеност – зависи от степента на мисловна дейност на индивида. Човекът, който няма активна мисловна дейност, идеи или чувства, ще има почти безцветна лична атмосфера, докато онзи, чийто ум е активен, ще прояви явна наситеност на мисловния цвят. Тук откриваме и онази категория хора, които, макар да не разбират напълно природата на силата или процесите на проекция, проявяват висока степен на мисловен цвят и сила в личната си атмосфера. Този наситен цвят и сила са резултат от факта, че такива хора обикновено са индивиди с висока степен на чувствителност или идеализъм, тоест изпитват силни чувства или имат в ума си ясно изразени идеи за нещо, което ги интересува – а може би комбинация от силно чувство и силен идеализъм. Сред представителите на тази категория най-голяма интензивност на цвета и силата проявяват онези, които изпитват силен интерес към нещо. Този интерес всъщност съчетава елементите на чувство и внимание. Чувството е силен елемент на ума, а вниманието, сигурно помните, е директно приложение на волята. От това следва, че такива хора проектират енергично своите ментални състояния в личната си атмосфера, без да го съзнават и без умишлено да използват за тази цел волята.
Но както и при физическия магнетизъм най-мощният ефект предизвикват онези, които разбират процеса и съзнателно и умишлено проектират мисълта в своята лична атмосфера, където тя се присъединява към физическия магнетизъм и се изпълва с неговата енергия. Така личният магнетизъм оказва своето пълно въздействие върху онези, които попаднат в неговото поле.
Процесът на използване на волята за проектиране на мисъл-цвят и сила в личната атмосфера е практически идентичен с употребата й при физическия магнетизъм. С други думи той се състои от две фази:
(1) Вяра в собствената способност за проектиране; и
(2) същинското проектиране чрез волята.
Тъй като подробно разгледахме ролята, която вярата играе в този процес, няма да се спираме отново на въпроса. Тук по същия начин използването на волята се състои от същинското повеляване, или издаване на команда.
Мисловните потоци се подчиняват изключително много на волята; всъщност в своето движение и действие те зависят изцяло от нея. И не забравяйте нещо особено важно – волята се движи до голяма степен от желанието. Ако силно пожелаете вашата лична атмосфера да бъде оцветена от мисловния ви поток и в същото време си представите как тези потоци се вливат и изпълват личната ви атмосфера, почти няма да има работа за волята. Това е така, защото, първо, волята действа естествено в присъствието на силно желание; и второ, защото формирането на менталната картина ще доведе до използване на вниманието, а вниманието, както вече казах, е позитивно и директно действие на волята в посока на фокусиране на силата й. Става ясно, че следвайки този план, вие всъщност задействате силата на самата воля, без директно да се обръщате към нея. Може и да използвате директната команда към волята, за да проектирате мисловните потоци, както я използвате, за да вдигнете ръка или да затворите очи.
Има обаче друг важен момент, на който трябва да обърнете внимание и активно да използвате в работата по изграждането и поддържането на силна, позитивна лична атмосфера. Имам предвид процеса на смесване и съчетаване на двата елемента на личния магнетизъм, а именно физическия магнетизъм и менталния магнетизъм. Докато съществува естествено смесване и съчетаване на тези две фази без специални усилия от ваша страна, все пак ефектът ще е далеч по-голям, ако включите действието на волята в нейните разнообразни начини на използване. Този специален процес се състои от три ясно разграничени ментални действия:
(1) Трябва искрено да желаете съчетаването на двата елемента на личния магнетизъм – физическия и менталния. Създайте възможно най-интензивното желание за това съчетание. То трябва да е по-силно от просто искане – разпалете го до степен на истински КОПНЕЖ.
(2) Трябва да използвате въображението си активно, за да си представите как двете форми на магнетизъм се смесват – точно както бихте си представили да се сливат два облака или два потока в езерото, идващи от два различни източника. Колкото по-интензивно и ярко визуализирате картината, толкова по-силен ще е резултатът. Вече обясних, че тези ментални картини изискват използването на вниманието и че вниманието се дължи на директното и концентрирано използване на волята. Следователно волята участва активно в този процес, което води до съответния отличен резултат.
(3) Директното повеляване на сливането на потоците.
Комбинацията от тези три фази на използване на волята ще окаже силно въздействие в оказаната посока. Малко практика ще ви направи способни да извършвате и трите едновременно, едва ли не автоматично. Ако се замислите за миг, ще видите, че току-що описаният процес е практически същият, който прилагате, за да извършите всяко съзнателно, волево движение на тялото. Нека проверим. Искате например да си вдигнете ръката. Какви процеси участват? Те са три:
(1) Желание – искате да си вдигнете ръката;
(2) ментална картина – почти несъзнателно вие създавате в ума си образа на вдигнатата ръка; и
(3) пряката команда на волята, която е крайното умствено усилие.
Комбинацията от двете форми на личен магнетизъм – физически и ментален, действа в две насоки: менталният магнетизъм дава цвят и характер на физическия; физическият магнетизъм дава жизненост и сила на действие на менталния. Може едва ли не да се каже, че физическият магнетизъм е “тялото” и движещата сила на комбинацията, докато менталният е “душата”. Всеки от тях удвоява ефикасността на другия. Окултистите ни съобщават, че личната атмосфера е съставена от определени цветове в зависимост от качеството на менталните състояния, преобладаващи в комбинацията, като всяко ментално състояние си има цвят. От тях научаваме още, че когато двата елемента на магнетизъм се съчетаят, менталният придобива по-наситен, по-дълбок цвят и изглежда, че става по-плътен; физическият от своя страна удвоява активността си, като доказателство за засилването на енергията му са вижданите от окултистите искрици и танцуващи, блестящи частици. Това прилича на взаимодействието между два химикала, при което всеки от тях повишава силата и активността на другия, а комбинацията им води до създаването на особено мощно и активно ново нещо. От същия източник научаваме, че аурата (личната атмосфера) на човека, който използва волята, за да комбинира двете форми на магнетизъм, е толкова изпълнена с енергия, че е като живо същество. И когато влезе в контакт с друг човек – особено ако нейният притежател използва ума си, за да въздейства на другите – аурата “се протяга” и обвива другия в своето енергийно поле, сякаш се опитва да го прегърне и да му прелее от вибрациите на нейния собственик.
Когато се научите ефективно да комбинирате двата елемента на магнетизъм, ще забележите, че едва ли не несъзнателно въздействате на хората, с които общувате. Ще ви направи впечатление, че те възприемат вашите настроения и чувства, казано най-общо, те изпадат в съзвучие с вашите ментални вибрации. Ако вие изпитвате ентусиазъм към нещо, и те ще започнат да проявяват ентусиазъм. По същия начин всяко от менталните ви състояния ще им се отрази.
Поука: Поддържайте само онези ментални състояния, които искате другите да възприемат. Показвайте само онова, което искате другите да усетят – помнете, че вашите мисловни потоци ще са станали удивително динамични и мощни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар