сряда, 16 септември 2015 г.

Анализи на психичните явления

2


Изградените през XVIII век школи в психологията се основават на анализирането на конкретни психични явления при доминиране на емпиричното им разглеждане.

Позитивизмът с представител О. Конт провъзгласява психологията за опитна наука. Рационалното отстъпва място на непосредственото. По-късно с развитието на частните науки психологията се свързва с механиката, оптиката, геометрията, поражда се детерминизмът като основен принцип на научната психология, физикът Р. Декарт поставя въпроса за връзката между материята и психиката. Изходните му точки са: „Аз зная себе си като мисъл и аз безусловно не зная себе си като мозък. Истинско e само мисленето и то e критерий за своята достоверност. Останалите психични явления са бедни и те могат да ни заблудят".

Емпиризмът с представител Дж. Лок фокусира вниманието на учените върху опита, като знанието се основава само на опита, опитът е дуалистичен - включва в себе си влиянието на външния свят и нашите собствените действия на душата, т. е. вътрешния опит.

Сенсуализмът, произлиза от емпиризма, значително увеличава ролята на сетивата и сетивното познание, сетивата за сенсуалистите имат важно значение върху разглеждането на света.
Докато рационализмът пренебрегва ролята на сетивата и преувеличава ролята на мисленето, то при емпиризма е обратното.

Асоциационизмът заостря погледите на учените върху значителната роля на асоциациите. Той e налице още при Платон, който доказва, че всяко запаметено знание e припомняне или спомняне по асоциация. Аристотел и той поддържа постановката за ролята на асоциациите в психиката, формулира няколко вида асоциации. Асоциацията се превръща в основно понятие на психологията.

Функционализмът наложи изучаване нa психичните явления, функционалистите разглеждат психиката като линейно разположена, а емоциите само като биологично детерминирани. Функционализмът отхвърля необходимостта да се изучават психичните явления във връзка и взаимодействие.

Структурната школа с представител Едуард Титченър (1867-1927) издига тезата, че психологията трябва да се изгражда по принципите на природата, на непосредствения опит. Основната задача на психологията е да напише структурата на съзнанието.



Уникални статии за вашия сайт: Content Market